Et år er lang tid for et barn. At noget fejres på samme måde år efter år giver genkendelsesglæde og skaber tryghed og tillidsfølelse hos barnet. I Babuskas børnehave præges livet i høj grad af årtidsfesterne. Årsrytmen påvirker os alle og giver inspiration til leg og arbejde, og vi lægger et stort arbejde i forberedelserne til hver enkelt årstidsfest.
Forberedelserne gennem sangleg, eventyr og fælles aktiviteter som for eksempel at male korn og bage, lave lanterner og male påskeæg er med til at skabe en stemning, som er speciel for netop denne fest og årstid.
Gennem alle årstidsfesterne har børnene hele tiden noget at glæde sig til. Set med børnenes øjne er tiden i børnehaven næsten én lang fest – den ene fest glider over i den næste.
Herunder kan du læse om de forskellige fester i årets løb:
Høsttur og Høstfest
Vi tager alle af sted på høsttur, hvor vi høster det korn, vi selv har sået i foråret. Vi binder neg og bringer høsten hjem i børnehaven. Vi maler korn, bager brød, kærner smør og binder høstkrans.
På selve dagen for høstfesten bringer børnene afgrøder med hjemmefra. Dagen sluttes af med høsteventyr og et festligt måltid.
Michaelsfest
Den 29. september er efter gammel skik, Sct. Michaelsdag. Vi holder fest for at fejre Sct. Michaels sejr over dragen – det godes sejr over det onde. Festen tager forskellige former fra år til år, afhængig af alder og sammensætning af gruppen. Som regel bager vi Michaelsbrød og tager stjernebånd på. Vi hører Michaelseventyr og spiser en festmåltid – alt i en særlig højtydelig stemning. Udenfor sætter vi blomsterløg i jorden, som dværgene skal holde varme under den lange vinter. Til fastelavn vækker vi blomsterløgene med vores fastelavnsris.
Lanternefest
Lanternefesten afholdes i tiden omkring Mortens aften. Vi mødes alle i børnehaven, når mørket er faldet på. Vi hører en lille fortælling i skæret af vores lanterner. Herefter går vi med vores tændte lanterner ud i mørket, mens vi synger vores lanternesange. Hvis vi er heldige møder vi den gamle Morten, der har sin sæk fuld af sol-, måne- og stjernekager.
Jul
I begyndelsen af december lægger vi en stor adventsspiral af gran på gulvet. I midten står et stort lys. Børnene sidder rundt om adventsspiralen med hver deres lys og går på skift ind i spiralen til det store lys, hvor de tænder deres eget og igen går ud gennem spiralen. Vi synger og spiller julesalmer og sange og nyder den ro og ægte julestemning, der naturligt breder sig. I hele adventstiden tændes adventskrans og vi leger nisselege og spiller krybbespil. Efter jul udvikler krybbespillet sig til et Hellig tre Konger spil.
Fastelavn
Det er nu at vi vender vores tænker mod de første spader forårstegn. Til fastelavn er børnehaven forvandlet til et eventyr og vi inviteres til fest hos Kong Vinter eller måske hos Havkongen. Vi mødes udklædte som riddere, prinsesser, alfer, trolde, dyr eller … Vi bruger gerne vores fantasi og bruger ikke masker, da det skræmmer de mindste børn. Vi trækker katten af kisten, spiser fastelavnsboller. Det er nu at vi vender tænkerne mod alle de små spire, der snart begynder at pible frem. Vi vækker de blomsterløg, som vi plantede under Michaelsfesten, ved hjælp af vores fastelavnsris og en sang.
Påske
Påsken er frugtbarhedens tid, hvor naturen igen begynder at vågne efter vinterens dvale. Ægget er fra gammel tid et tegn på frugtbarhed og derfor spiller ægget en stor rolle i børnehavens påskefest. Vi maler påskeæg og hænger dem op i påsketræets grene og sår karse i små bakker. Dagen før påsken laver vi reder og lægger mad til påskeharen ud i naturen. Måske er vi så heldige, at påskeharen kommer med et æg til os.
Pinse
Til pinse holder vi blomsterfest. Børnene har en lille forårsplante med hjemmefra, som under festen pynter vores stue og senere bliver plantet i haven. Vi laver små pinsefugle af papir, som vi binder fast til en gren og flyver ud i foråret med. Pinsefuglene kommer med, når hele børnehaven tager på en fælles pinse-udflugt med madpakker
Sommerfest
Til sommerfesten pynter vi op med grene og blomster i hele børnehaven. Festen er afslutning på årets forløb. Vi laver kranse, som forældrene pynter med blomster. Forældrene deltager også i en fælles sanglegestund udenfor og hjælper bagefter med at danne en farvelport til de børn, der skal starte i skole. Til sidst holder vi fælles picnic i haven.